Allmän pension

Få koll på ditt pensionsparande

Varje år så redovisas den allmänna pensionen för dig via det orangea kuvertet som pensionsmyndigheten skickar ut varje år. Allmän pension består av tre delar; premiepensionen, inkomstpension och garantipension. Det är inte alla som har en garantipension men den redovisas i varje fall i det orangea kuvertet. 2014 så nådde kuvertet våra brevlådor redan i början av mars månad. Den allmänna pensionen 2015 beräknas komma i ungefär samma tid, om inte till och med något tidigare. Det är viktigt att du tar hand om din allmänna pension ordentligt så att du kan leva så bra som möjligt när tiden är inne att gå i pension.

Garantipension

En av delarna för allmänna pension för vissa är garantipension. Det är en statlig finansierad pension som du får motta om du inte har något, eller har ett så svagt pensionssparande att det är uppenbart att du inte klarar dig på. Då kommer staten att skjuta till pengar till din garantipension som du kan leva för istället. Denna pension är till dig som kanske inte kunna arbetat med full styrka under ditt arbetsliv. Eller så kanske du kommer från ett krigsdrabbat land eller har någon annan anledning till varför din pension är så pass låg.

Inkomstpension

Som du kanske hör på namnet så är inkomstpensionen en inkomstgrundad form av pensionssparande. Hit kommer ungefär 16 procent av din årslön varje år. Detta betyder att denna form av sparande är en stor del av din pension om inte den största. Den lär åtminstone vara störst inom din allmänna pension. Det går inte att göra så mycket med din inkomstpension än att bara vänta på den ska plockas ut när du blir pensionär.

Premiepension

Premiepensionen är den sista grundstenen i din allmänna pensionen. Hit går ungefär 2,5 % av din årslön varje år. Det som är lite speciellt med din premiepension är att du har makten att göra egna val gällande vilka fonder och liknande som du vill att dina pengar ska växa i. Tyvärr är det inte många svenskar som tar vara på chansen att göra ett bra premiepensionsval för sitt sparande. Detta betyder att pengarna ligger kvar i en och samma fond hela tiden. Vilket i det långa loppet innebär att dina fondvinster delvis äts upp av fondens nedgångar. Det går naturligtvis att byta dessa fonder eller ta hjälp av fondförvaltare. Det är ett bra sätt för att få en bättre och rikare pension.

Kommentera