Fonder

Få koll på ditt pensionsparande

Det är inte alltid lätt att hänga med i hur fondmarknaden fungerar. Därför har vi gjort en liten guide för dig som är på jakt efter att höja ditt privata pensionssparande igenom att välja rätt fonder. Många som saknar kunskap om detta bör vända sig till en fondförvaltare som kan hjälpa din pension att växa så mycket som möjligt. Från den dagen som du tjänar egna pengar själv så börjar du att bygga på din premiepension. Ungefär 2,5 % av din årsinkomst går just till denna typ av sparande, därför är det viktigt att veta vilka fonder du ska välja.

Såfa & Sjunde ap fonden

Om du inte har gjort något aktivt fondval själv så hamnar dina premiepensionspengar i Såfa eller så kallade 7 ap-fonden. Detta är en statlig fond som hela tiden går upp, men även ner. Dessa nedgångar äter upp ganska mycket av din vinst och din pension kan inte växa så mycket som du vill. En annan nackdel med att vara med i denna statliga fond eller inte göra ett val av fondförvaltare är att dina pengar är oförsäkrade. Det betyder att de försvinner från din familj om du inte får möjligheten att använda dina pengar. Å andra sidan så finns det många sparare som menar på att de tycker det är ett bättre system då pengarna delas ut på alla i Såfa & sjunde ap fonden.

Hur väljer jag fond?

ppm-fonder-förvaltareAtt välja fonder behöver definitivt inte vara speciellt svårt. Det svåra med det är bara att analysera och förutspå vilka fonder som är bra och vilka fonder som är dåliga. På grund av att det är ett väldigt viktigt sparande för din framtid så väljer många att ta hjälp. Det gör du då igenom att kontakta en fondförvaltare eller ett fondförvaltarbolag. De hjälper dig garanterat med att hjälpa dig de fonder som de tycker är bra.
Vill du sköta dina fonder helt själv så går det även utmärkt. Det är viktigt att du har en god kunskap och vet vad du håller på med. Det är din premiepension, alltså pengar som du kan behöva som pensionär. Därför bör du fråga dig själv ett antal frågor innan du börjar att välja fonder till din premiepension. Vi har listat dessa frågor här nedan.

  • Hur mycket kunskaper har du inom fonder?
  • Hur mycket tid kan du lägga på din pension?
  • Hur intresserad är du fondmarknaden?
  • Hur stora risker vill du ta för ditt pensionssparande?

PPM fonder

Det finns omkring 800 fonder som du kan välja att placera ditt pensionssparande i. Det finns fonder som har hög risk och det finns fonder som har låg risk. Det är helt upp till dig och vilka risker du vill ta. Att välja en högriskfond rekommenderar många fondexperter till dig som har ganska långt kvar till pensionen. Då kan du ”gambla” lite mer i en högriskfond som kan avkasta väldigt mycket åt dig under en kort tid. Fungerar inte detta på det sätt som du trodde så är det bara att byta till en mellan eller lågriskfond för ditt pensionssparande.

Hög- & Lågriskfond

Skillnaderna mellan dessa två typer är ganska stora. Det finns inte bara hög eller låga risker i ditt fondsparande utan många flera andra inriktningar. En lågriskfond är främst till dig som planerar att ta ut din premiepension relativt snart. Det är skönt att se hur dina pengar gör en sista stigning innan du lämnar arbetslivet och blir pensionär.

Förvaltningsbolag

Det finns en del så kallade förvaltningsbolag som kan erbjuda dig som privatperson att få ett bättre pensionssparande. För endast en liten avgift så kan de se till dina fonder aktivt och hela tiden se till att dina pengar har det så bra som möjligt i deras fonder. Många människor väljer att testa på fondförvaltare i några år för att se skillnaden. Sanningen är även den att de flesta stannar kvar hos sin fondförvaltare ett längre tag efter de fått resultaten presenterade.

Hur byter jag mina fonder?

Vill du själv göra valet för dina premiepensionspengar så kan du kontakta pensionsmyndigheten PPM och diskutera mera. Du kan i många fall även ta hjälp av din bank när det gäller rådgivning kring ditt pensionssparande. Lycka till och hoppas även du ser till att göra din pension så bra som möjligt.

Kommentera