Sjunde AP fonden

Få koll på ditt pensionsparande

I Sverige så är det inte många som vet hur mycket kontakt de egentligen har med sjunde ap fonden. Det är den fonden som du ligger i med din premiepension om du själv inte gjort något aktivt fondval. Den sjunde ap fonden har många namn och framförallt många olika stavningar. Fonden kan i andra sammanhang även kallas för 7AP SÅFA, 7:de apfonden, eller även för ”soffliggarfonden” som då är ett begrepp för att du inte gjort ett fondval själv. Det betyder även att du ligger i en och samma fond under hela den tiden som du pensionssparar. Det är troligtvis inte det bästa och effektivaste sättet för att få så mycket pengar som möjligt för ditt pensionssparande.

Premiepension fonder

Det är just din premiepension som kommer att ligga i den sjunde ap fonden. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen och den tåls verkligen att ta hand om. Du bär själv ansvaret för alla dina fondbyten och vilka fonder som du anser är bäst för din premiepension. Många väljer att ligga kvar i den sjunde ap fonden samtidigt som andra väljer att göra aktiva val. Ett aktivt val kan du göra helt själv. Har du inte lust, tid, eller kunskap för att göra egna fondval så kan du ta hjälp av en fondförvaltare.

Sjunde AP fonden – oförsäkrad?

Du jobbar ihop alla dina pengar i ditt premiepensionssparande helt själv. Det är 2,5 % ungefär från din årslön som kommer att gå till ditt pensionssparande. Det som inte många känner till, men borde känna till är att dina pengar inte är försäkrade i den sjunde ap fonden. Detta betyder att om du har oturen att inte få leva för dina insamlade pensionspengar så kommer dessa pengar inte tillfalla din familj. Dina pengar kommer då istället gå till staten och sedan delas ut på alla som är födda samma år som dig. Du kan se till att det är dina barn, din familj eller någon annan som pengarna istället hamnar hos. Detta kan du göra med ett s.k efterlevnadsskydd.

Kommentera