Min Pension

Få koll på ditt pensionsparande

Din pension är faktiskt något av de viktaste som finns. Det handlar om livsplanering och vad du vill lägga upp ditt äldre liv. En stabil förutsättning för att du ska leva trygg som pensionär är att ha ett bra pensionsparande. Hur sparar du idag? Hur kan du få en bättre pension? Vad kan jag göra för att min premiepension kan växa bättre i fonder? Det är frågor som du bör ställa dig. Hos oss på Pensionia så reder vi ut knepiga begrepp som premiepensionsparande, pensionsförvaltning, pensionsförsäkring, ppm m.m.

Premiepension och sparande

Du som inte gjort ett aktivt pensionsval ligger förmodligen i den statliga fonden som har kallats 7de apfonden. Det innebär att du ligger i en och samma fond hela tiden. Det finns både fördelar och nackdelar med detta. Mycket pekar dock på att ett aktivt val är det bästa för dina pensionspengar. Dina pengar är då inte med i de nedgångar som fonder har, om du hela tiden flyttar över dina pengar till en fond som stiger istället. För detta krävs en del kunskaper om pensionsparande och inte minst ganska mycketav din tid. Därför finns många som erbjuder tjänster för detta. Du kan för en mindre kostnad få en fondförvaltare som sköter alla dina fondval åt dig.

Fondförvaltare & Pensionsförsäkring

Det finns en rad aktörer som jobbar dag ut och dag in för att flytta sina medlemmars pensionspengar till växande fonder. Många av dessa företag visar goda resultat och klår den statliga fonden med hästlängder. Flera fördelar med en pensionsförvaltare är att dina pengar även kan försäkras.

Om dina pengar ligger i statliga fonder så är de oförsäkrade pengar. Skulle oturen vara framme och du avlider innan din pension så kommer dina pengar inte tillfalla din familj. Alla dina pengar som du arbetat ihop delas istället ut på alla personer i Sverige som födda samma år som du. Många tycker att det är bra att de delas ut, samtidigt som andra hellre ser pengarna i deras barns händer.

Olika pensionsförvaltare

Flera fritt stående företag som kämpar för att höja din pension är till exempel Prognosia, Monetar, och Solidar. Dessa pensionsförvaltare har visat goda resultat som tåls att jämföras med den statliga fonden. Detta låter kanske som en dyr tjänst som riktar sig mot folk som har mycket pengar. Nejnej, för inte ens en hundring i månaden så kan du tjäna in flera tusen kronor till din pension.

Prognosia är ett av flera företag som även erbjuder försäkring på pensionen. Det betyder att du själv får bestämma vart dina pengar ska gå om du inte får chansen att använda dem. Högt på listan kanske är dina barn? Någon i familjen? Eller till någon förening som står dig kärt?

Ett svar

  1. ewa grane skriver:

    Skulke vilja få kontakt med er angående min pension.

Kommentera