Premiepension

Få koll på ditt pensionsparande

Det finns många svenskar som inte har full koll på vad premiepension egentligen är. Din premiepension kan förkortats till PPM. Det är faktiskt en felaktig förkortning, som egentligen står för premiepensionsmyndigheten. Vi ska i det här kapitlet försöka att förklara så bra och så noga som möjligt för dig vad premiepension är. Det är viktigt för dig att få en inblick på de pengar som är dina och de som du ska leva för när du blir pensionär.

Vad är premiepension?

Alla som någonsin har jobbat i sitt liv har ett sparande inom premiepensionen. Det är en form av sparande som du varje månad betalar in till. Du betalar via att du betalar skatt. Det är ungefär 2,5 % av din årliga inkomst avsätts till din premiepension. Det betyder att du som har jobbat en längre tid i ditt liv troligen har en hel del pengar i ditt sparande. Om du inte har gjort ett val av fonder eller fondförvaltare så ligger premiepensionen i statliga fonden. Den statliga fonden kallas för sjunde AP fonden (7ap SÅFA). Det är en fond som historiskt har gått sakta men säkert uppåt. Det betyder att den successivt höjer din PPM pension tills den dagen som du går i pension. Du kan hämta ut dina pensionspengar från och med den dagen som du fyller 61 år. För att göra det så bör du besöka pensionsmyndigheten som hjälper dig garanterat med att plocka ut dina pengar.

Orangea kuvertet

Du känner säkert igen det orangea kuvert som du får från pensionsmyndigheten varje år. Dessa kuvert brukar normalt sätt skickas ut runt mars månad, men det kan variera från person till person. Vad det orangea kuvertet talar om för dig är hur det ser ut med din allmänna pension. Det är där premiepensionen även kommer in i bilden. Premiepensionen är nämligen en del av den allmänna pensionen som består egentligen av två eller tre delar.

  • Premiepension
  • Inkomstpension
  • Garantipension

Allmän pension

Förutom din premiepension så består din allmänna pension av inkomstpension och garantipension (för vissa). Din inkomstpension är ett inkomstbaserad pensionssparande. Hur mycket, och hur stor din inkomstpension blir beror på hur mycket du har betalat in till sparandet under dina år som du arbetat. Garantipensionen är något som du kan få via ditt yrke eller företag. Det är inte alla som har en sådan form av sparande, men det rekommenderas att du har koll på om du har det eller inte. Så se till att du inte gör som allt för många svenskar och slänger det orangea kuvertet som redovisar allmän pension för dig.

Premiepension fondval

Det finns mängder av fondval som du kan göra för din premiepension. Detta är någonting som vi på Pensionia verkligen rekommenderar dig att göra som sparare. Du kanske har läst det innan på Pensionia men anledningen till att det är så viktigt är att göra egna premiepesion fondval är att du då inte ligger i samma fond hela tiden. Det betyder att om du ligger i en och samma fond hela den tiden som du pensionssparar så riskerar du att förlora pengar. I det långa loppet så vinner du historiskt sätt pengar. Men fonder har ju en tendens att gå upp och gå ner och leva lite sitt egna liv. Det betyder att dina vinster kommer att ätas upp av de nedgångar som din fond har. Med aktiva fondval så flyttas du över direkt till en fond som stiger istället och lämnar den som sjunker.

Premiepension fondförvaltare

Har du varken tid eller kunskap att göra detta på egen hand så rekommenderar vi dig att vända dig till en pensionsförvaltare. En fondförvaltare kan ge dig chansen att få din pension att växa så mycket som möjligt utifrån deras möjligheter. De ser till att du ligger i fonder som stiger och att dina premiepensionspengar mår bra och växer med bästa förutsättningarna. Vi har självklart en del tips och råd om vilka fondförvaltare som finns på marknaden och vad de kan erbjuda. Priser på de olika fondförvaltare för premiepension varieras en del mellan aktörerna. Vissa har ett fast pris där du får ett paket som innefattar premiepensionsförvaltning och eventuellt ett efterlevnadsskydd.

Efterlevnadsskydd Premiepension

Ett efterlevnadsskydd för din premiepensionen är en försäkring. En försäkring som ser till att hela, eller ett visst belopp av din premiepension är försäkrad. Har du inget efterlevnadsskydd och dina pengar ligger kvar hos den sjunde ap fonden så är fallet sådant att dina inarbetade pengar går till staten. Inte till din familj, inte till dina barn eller vad du nu kan tänkas önska. Ett efterlevnadsskydd för premiepensionen ser däremot till att dina försäkrade pengar går till ditt önskemål. Du kan ofta baka in ett efterlevnadsskydd när du anlitar en fondförvaltare som även ser till att dina pengar växer. Många tror att denna tjänsten är dyr, men så är inte alltid fallet.

Priser

De fondförvaltare som erbjuder dig hjälp av experter med din premiepension och samtidigt erbjuder ett efterlevnadsskydd är faktiskt inte så dyra som många tror. För under hundralappen så kan du få hjälp av en del förvaltare att både få en del av din allmän pension att växa och samtidigt få den försäkrad. Andra fondförvaltare ger dig priser som varierar utifrån hur många fondbyten de gör. Att ha ett avgiftspris kan vara bra och billigt, men de kan även bli dyrare än vad det är med fast pris.

Fondavgifter

Att många förvaltare erbjuder dig priser som inte är fast är vanligt. Detta beror främst på de fondavgifter som finns ute på fondmarknaden. Det betyder alltså att om du vill se ett bra resultat på din totala premiepension så finns risk att du behöver betala för de byten som sker för dina pensionspengar. Detta slipper du om du anlitar en fondförvaltare som byter PPM fonder för din premiepension med ett fast pris.

PPM premiepension

Vi hoppas att du blivit något klokare av hur din premiepension och PPM går till. Kanske tar du även det steget att bli kund hos en fondförvaltare. Det är en stor del av Sveriges befolkning som redan har säkrat upp sitt PPM sparande. Det har på senare tid blivit alltmer populärt att anlita fondförvaltare som aktivt följer fondmarknaden för premiepensionen. Vi hoppas även att du fått en inblick i hur viktigt ditt PPM sparande är och det gäller att du tar hand om det på bästa möjliga sätt.

Kommentera